Peștera Unguru Mare
~

Încă de la intrare Peștera Unguru Mare oferă vizitatorilor un adânc sentiment de grandoare ce nu poate fi uitat cu ușurință, având o deschidere impresionantă de 32 metri înălțime și 22 metri lățime. Spre deosebire de o peșteră obișnuită aici lipsesc aproape cu desăvârșire formațiunile, aceasta fiind locuită până în secolul al VI-lea înainte de Christos.

Se spune că denumirea peșterii vine de la numele familiei Ungur care ocupau această zonă. Familia avea doi fii care și-au împărțit zona astfel: terenul de sus, unde se află și peștera Unguru Mare, i-a revenit băiatului mare, în timp ce terenul de jos, unde e peștera Unguru Mic, a fost a băiatului mic.

Datorită numeroaselor vestigii descoperite aici, adăpostește un mic muzeu, încropit pe loc din exponate descoperite aici, prin intermediul căruia vizitatorul este inițiat în modul de viață al locuitorilor peșterii din epoca bronzului. Peștera poate fi vizitată pe tot parcursul anului, fiind declarată rezervație accesul se poate realiza doar în prezența unui ghid. Lungimea totală a traseului vizitabil este de 200 de metri, sector pe care peștera este electrificată.

surse foto: Andrea Turei și lataifas.ro

Curioși în continuare?