Tradiții și meșteșuguri
~

OLĂRITUL

Satul Vadul Crișului este un legendar centru de olărit, unic în Europa prin culoarea albă a ceramicii rezultată în urma arderii. În anul 1938 nu mai puțin de 90 de familii de olari lucrau în localitate. În prezent numărul olarilor a scăzut foarte mult astfel doar trei familii mai practică această meserie.

Este o meserie grea, care cere multă răbdare, migală și, nu în ultimul rând, pasiune. „Toată ziua ești cu degetele în apă, dar când reușești să formezi un vas simți ca devii un creator”, ne mărturisește olărița de 76 de ani.

TÂRGUL DE LA VAMA SĂRII

Târgul este organizat an de an la în prima duminică din luna iunie, pentru a evoca o îndeletnicire străveche: comerțul cu sare din inima Transilvaniei și punctul de vamă către Pașalâcul otoman de la Oradea.

Conform obiceiului, sărbătoarea populară începe cu “repunerea în scenă” a sosirii plutelor cu sare pe Crișul Repede, refăcut simbolic de doi tineri îmbrăcați în costume populare, care transportau pe apele din ce în ce mai mari ale râului sare din ocnele transilvane.

sursa foto: bihorinimagini.ro & citynews.ro

Curioși în continuare?